Emoties, lastig te verteren

Melanie Gerdes • 30 oktober 2024

De zetel van de emoties huist in de buik

Emoties hebben vaak een directe link met eten. Dat is niet zo gek, want de zetel van onze emoties huist in de buik. Eten is vaak dé manier om emoties te reguleren, door ze te verzachten of te onderdrukken. Emotie-eten is een mechanisme dat we haast allemaal wel in meerdere of mindere mate kennen. Maar in hoeverre bepaalt het je leven en je gezondheid? En waarom zijn emoties zo lastig te verteren?


Eten in overvloed

Eten draait al lang niet meer enkel en alleen om het binnenkrijgen van voldoende voedingstoffen, zodat we blijven leven. Voeding is in overvloed aanwezig in onze maatschappij. Wij hoeven haast geen enkele moeite meer te doen om te kunnen eten. Wanneer we willen, kunnen we kant en klare maaltijden uit de supermarkt halen en elk moment van de dag tot ons nemen. Dit in tegenstelling tot vroeger, toen men eerst het land op moest om eten te ‘plukken’ en te bewerken. Nog vroeger moest de mens zelf eerst jagen, wilde men een fatsoenlijke maaltijd kunnen nuttigen.

 

Veel te verwerken

Niet alleen het eten dat we letterlijk in onze mond stoppen, ook indrukken, informatie en ervaringen/emoties zijn voeding voor ons lichaam die verwerkt moet worden. Ga maar voor jezelf na, hoeveel indrukken, informatie en dergelijke doe jij dagelijks op, daarbij gerekend het eten wat je tot je neemt. Als je daarover nadenkt dan lijkt het ook niet gek dat in onze westerse samenleving het gros van de mensen een overprikkelde en/of belaste spijsvertering heeft.

 

De kwaliteit van voeding speelt hierbij ook een belangrijke rol. De supermarkten liggen grotendeels vol met volledig bewerkte voedingsmiddelen. Het merendeel bevat eigenlijk nog maar een klein percentage van het oorspronkelijke product zoals dat terug te vinden is in de natuur.

 

Veel producten bevatten geen enkele voedingswaarde, zoals diverse snoep- en snackwaren. Of kant en klare broodjes/maaltijden, frisdranken, ranja’s, zoete toetjes en veel wat (gedroogd) in pakjes zit. Eten dat in een fabriek chemisch is samengesteld en vol zit met additieven als vulmiddelen, conserveringsmiddelen, kleurstoffen, meelverbeteraars et cetera. Niet alleen lastig te verteren, het is gewoonweg niet gezond!

 

Een ongezonde mindset is ook voeding

Ook bij de kwaliteit van onze indrukken, informatie en mindset kun je vraagtekens zetten. Met welke informatie (kanalen) voed jij jezelf? Kijk jij bijvoorbeeld vaak het journaal, wat eigenlijk alleen maar negatieve, angstaanjagende en zorgwekkende nieuwsberichten bevat. Wat zijn de indrukken die je opdoet in de maatschappij, hoe wordt er gepraat in je omgeving en wellicht ook door jezelf? Welke ervaringen doe jij op en ook in welke situaties, omgeving bevindt jij je?

 

Zoals ik al schreef is ook dit ‘voedsel’ wat je lichaam moet verwerken. Vaak een overload aan zeer belastende ‘voedingstoffen’, wat het lichaam (op den duur) niet meer verwerkt krijgt en meestal ons leven lang al aanwezig.

 

Wanneer je je hier nog niet eerder zo van bewust was, kan deze informatie overweldigend en negatief aanvoelen. Zo was het in ieder geval wel voor mij toen ik, tijdens mijn opleiding natuurgeneeskunde, steeds bewuster werd van mijn dagelijkse voeding. Confrontaties zijn in eerste instantie vaak eerst even ‘pijnlijk’ en ook niet altijd even leuk. Toch is het belangrijk om bewust te worden van wat je tot je neemt, in welke vorm dan ook, wil je gezonder gaan leven.


Functie van emotie-eten

Wat heeft voeding nu allemaal met emoties te maken? Wel, zoals je wellicht al in andere blogs hebt kunnen lezen, zijn we in onze maatschappij niet gewend om emoties goed te kunnen verwerken, oftewel te verteren. Van jongs af aan passen we ons aan en zorgen we dat emoties en gevoelens zoveel mogelijk weggedrukt worden. Zie ook mijn blog over positieve gevoelsgewoonten. 

 

Emotie-eten blijkt een hele handige manier te zijn om emoties koppie onder te houden. Niet zo gek, aangezien de buik de plek is waar emoties zich nestelen. Echter is emotie-eten gebaseerd op je emoties en niet op je natuurlijke, fysieke behoefte aan voeding, waardoor het al gauw een vorm van over(matig) eten is.

 

Over-eten biedt dus een mooie afleiding van emoties en gevoelens, zeker van hetgeen je niet graag voelt. Zo zijn bepaalde eetgewoontes, vaak al op jonge leeftijd, onbewust ontstaan. Als kind denk je daar niet zo bij na en ‘kies je automatisch’ bepaalde voorkeuren die bij jou passen, die jou een goed gevoel geven. Dit blijft in stand totdat je er bewust van wordt. En dan nog zijn oude patronen lastig te doorbreken en vaak heel hardnekkig. Des te groter de pijn en de onveiligheid die erachter verborgen ligt, des te hardnekkiger de gewoonte(n) en de behoefte die ermee gepaard gaat.

 

De spijsvertering

Het woord zegt het al, de spijs die we tot ons nemen (fysiek, mentaal of energetisch) kunnen verteren. Onderdelen van de spijsvertering zijn de mond (met tanden, tong, speeksel, slikreflex), de slokdarm, maag, dunne darm waar zowel de alvleesklier als de lever en gal sappen afgeven met enzymen, de dikke darm en anus. Dus van mond tot kont! Elk onderdeel heeft z’n eigen specifieke functie die ten goede komt aan de algehele spijsvertering. Vind je het interessant om er meer over te lezen, kan je bijvoorbeeld het boek ‘De poepdokter 1, gezond van mond tot kont’ van Nienke Gotenbos lezen.

 

Niet alleen wat je tot je neemt op welk niveau dan ook, maar ook de mate van het kunnen verwerken van voeding is belangrijk. De vraag is dus ook: “Hoe gezond is jouw spijsvertering?” Herken jij klachten aan je buik die te maken hebben met je maag, darmen, wel of niet goed kunnen ontlasten en dergelijke? Een goede spijsvertering helpt niet alleen je voedsel goed te kunnen verteren (belangrijke voedingsstoffen opnemen in je bloed en afvalstoffen uitscheiden), het ondersteunt dus tevens bij het verwerken van emoties. Het is een wisselwerking, het een werkt door op het andere.

 

Uitscheiden

Van groot belang dus om voedsel, indrukken, informatie en emoties goed te kunnen verwerken en vervolgens voldoende los te kunnen laten wat overtollig is, wat niet (meer) dient. Met andere woorden afvalstoffen, ballast en gifstoffen uit te kunnen scheiden. Doen we dat niet, dan raakt ons lichaam overbelast met afval en dat geeft disbalans en klachten. Het is een ingewikkeld gebeuren van interacties op verschillende gebieden en niveaus. Wanneer processen van opname, verwerking en uitscheiding niet in balans zijn, kan dit op termijn complexe gezondheidsproblemen geven.

 

Wil je weten hoe je stap voor stap aan de slag kunt om jouw spijsvertering te ondersteunen? Lees dan in de volgende blog de tips.

Person with a blindfold, illuminated by light, grimacing slightly, indoors.
door Melanie Gerdes 14 november 2025
‘I’m in a dark place!’ liet een cliënt van mij weten. Ik ken die plek, het donker ook maar al te goed.... wat me tegen hield was de angst (en de pijn) om mezelf er volledig in te verliezen. En wat als dat nou juist de bedoeling is van ‘de donkere plek’. Een uitnodiging om er naar toe te bewegen, vanuit liefde en licht!
Een grote steen ligt op het gras onder een boom
door Melanie Gerdes 14 januari 2025
In de traditionele Chinese geneeskunde wordt het jaar in 5 seizoenen opgedeeld, met als extra seizoen de nazomer, gekoppeld aan het element Aarde. In deze periode komt alles tot een voltooiing, gewassen zijn uitgebloeid en geven vrucht. Het is als het ware een periode van verzadiging en de yang energie neemt qua intensiteit weer af. Dat wil niet zeggen dat het niet nog behoorlijk warm kan zijn in de nazomer, maar de zon- kracht en duur nemen wel degelijk af.
Woman in red dress near large bonfire, raising arm, with tall flames.
door Melanie Gerdes 14 januari 2025
Alles staat in volle bloei, de natuur straalt, de dagen zijn lang en warm en dit nodigt ook uit om jezelf volledig open te stellen voor de bloei van je leven. De yang energie is in de zomer op z’n sterkst, waardoor de zomer ook wel geassocieerd wordt met uitbundigheid, passie, zon en gezellig samenzijn.
Een doorsnee van een holle boomstam liggend op het gras
door Melanie Gerdes 14 januari 2025
Het element hout symboliseert een explosieve groei. De natuur beweegt vanuit yin (rust) naar een krachtige yang energie, de vuurkracht waarmee de grote groeispurt gepaard gaat. Ben jij voldoende uitgerust en opgeladen (in de nacht) om aan dit krachtige ontwaken te kunnen deelnemen? Of heb je de hele winter door teveel doorgejakkerd en ben je eigenlijk nog steeds toe aan een lange winterslaap? Hieronder neem ik je mee op reis door de natuurlijke flow van het element hout, ga je mee?
A puddle of water with trees reflected in it
door Melanie Gerdes 14 januari 2025
Wanneer we in (de cyclus van) het element water komen, bevinden we ons in het winterseizoen. De natuur heeft zich volledig teruggetrokken en bevindt zich in een winterslaap. Boven de grond lijkt er niet meer veel te gebeuren, maar diep onder de grond wordt er hard gewerkt. Al het oude wat in de herfst is losgelaten, sterft om vervolgens weer nieuwe groei en nieuw leven te kunnen voortbrengen. Zoals elk jaar wordt het vanzelf weer voorjaar en zo is het ook in ons leven.
Een witte veer ligt op een stapel bruine bladeren
door Melanie Gerdes 2 januari 2025
Hoe kun je ervoor zorgen dat je immuunsysteem, waar de dikke darm en de longen een belangrijke rol in vertegenwoordigen, van binnenuit veerkrachtiger wordt? Dat je gebruik kunt maken van de natuurlijke kracht en wijsheid van deze orgaansystemen en ook de persoonlijke eigenschappen en thema’s horende bij de flow van het element metaal? Hieronder krijg je inzicht en handvatten om het metaal element in jezelf te versterken.
Een citaat over geluk heeft vele tinten en elke tint doet je glimlachen
door Melanie Gerdes 2 januari 2025
Leer de dynamieken van groei en ontwikkeling (her)kennen in jouw leven door de seizoenen heen, zodat je minder weerstand en conflicten ervaart in je leven en meer in harmonie en moeiteloosheid kunt stromen! Het laatste zal enorm bijdragen aan een positieve gezondheid. Lees in De natuurlijke flow de aanleiding voor deze korte reis door de 5 elementen uit de Traditionele Chinese Medicine (TCM).
Een close-up van een rivier met golven die op de oever breken.
door Melanie Gerdes 2 januari 2025
Leven is groeien, ontwikkelen en rijpen, een van nature continu en doorgaand proces. Cel vernieuwing en ouder worden, maar ook de dagen en jaargetijden voltrekken zich zonder dat we erover na hoeven denken. Groeiprocessen van allerlei aard bestaan uit bewegingen in ons en om ons heen, die we in harmonie kunnen hanteren of waar we ons tegen kunnen verzetten. De uitdaging is om mee te leren bewegen met de natuurlijke flow en fasen van groei, bijvoorbeeld aan de hand van de 5 elementen.
Een persoon houdt een witte wekker in zijn hand.
door Melanie Gerdes 2 januari 2025
Voor een evenwichtige slaap is het belangrijk dat je je eigen bioritme (en/of chronotype) zoveel mogelijk volgt en dat je meebeweegt met de natuurlijke processen van je lijf en de natuur (cyclus van dag & nacht en de seizoenen). Stap voor stap aan de slag met een evenwichtige slaap.
Een wassende maan is zichtbaar aan de nachtelijke hemel boven een bos.
door Melanie Gerdes 2 januari 2025
Gedurende een goede nachtrust worden veel herstelprocessen in ons lichaam uitgevoerd. Vaak staan we daar niet bij stil. Veel mensen hebben tegenwoordig allerlei maatregelen nodig, zoals het innemen van supplementen en medicatie of mindfulness oefeningen en dergelijke, om lekker te kunnen slapen. Lekker (door)slapen is namelijk helaas niet (meer) zo vanzelfsprekend. Van groot belang dus om eens stil te staan bij jouw slaapkwaliteit!